Trend v bývaní: Designové mobilné domy

Obľúbeným trendom súčasnosti už nie sú klasické byty alebo veľké rodinné domy, ale aj malé chalúpky, montované stavby a mobilné domčeky. Prečo im dať prednosť a ako ich premeniť v designové a nadčasové obydlia?

V súčasnej dobe, kedy sa dopyt po vlastnom bývaní zvyšuje, ceny nehnuteľností rastú a ekonomika pociťuje dopad koronavírusovej krízy, sa životný štýl postupne mení. Rastie dopyt po praktickom, úspornom a do detailov premyslenom domove s vlastnou záhradkou. Mobilný dom predstavuje štýlové riešenie – je ale skutočne múdre uvažovať o ňom, ako o dlhodobom útočisku? Názory na to, ako vyzerá kvalitné bývanie, sa rôznia. S novými technológiami prichádzajú aj nové možnosti. Dôležitý je pre nás predovšetkým zaujímavý design a praktickosť

Domček k trvalému bývaniu aj rekreácii

Pretože cesty do zahraničia sú v mnohých prípadoch obmedzené, chcú sa v tejto dobe záujemcovia o bývanie usadiť v atraktívnej lokalite s dobrou dostupnosťou do práce – na mieste, kde sa budú cítiť ako na dovolenke po celý rok. Miesto klasických stavebných pozemkov, po ktorých sa rozhliadali v predchádzajúcich rokoch, pátrajú skôr po pozemkoch v záhradných kolóniách a rekreačných oblastiach miest. Okrem trvalého bývania uvažujú aj nad obstaraním víkendovej nehnuteľnosti v horách a ďalších turisticky obľúbených oblastiach. V obidvoch týchto prípadoch bude mobilheim príjemnou alternatívou, ktorá ušetrí veľa času s vybavovaním a stavbou – nepotrebujete nič viac než povolenie s umiestnením stavby na pozemku, ktorý je vybavený inžinierskymi sieťami.

Designové obydlie pre všetky vekové kategórie

Ďalšie stavebné úpravy sú potom už čisto na vás – buď si môžete rovno zaobstarať  zateplený mobilný domček, alebo zateplenie nechať urobiť dodatočne. Na trhu nájdete mnoho variantov, ktoré sú už prispôsobené k trvalému celoročnému bývaniu a sú kolaudovateľné. Takéto mobilheimy je možné opatriť číslom popisným. Rovnaký výsledok ale môžete docieliť aj s domčekom bazarovým po prvom majiteľovi. Či už upravené alebo pôvodné, mobilheimy sú vhodné pre mladé páry, rodiny s deťmi aj seniorov, ktorí hľadajú nenáročné bývanie.

Obydliam vládne čistý design a minimalizmus

Na útulne zariadený domov sa v dnešnej dobe kladie väčší dôraz, než kedy predtým. Výrobcovia preto prichádzajú so zaujímavými úpravami, vďaka ktorým mobilheimy stále viac pripomínajú klasické murované domy. Môžu byť energeticky sebestačné či dokonca bezbariérové a vyrovnať sa takzvaným bungalovom, ktoré v súčasnosti patria k najobľúbenejším stavbám. Vnútorné rozloženie býva minimalistické – každý kút a každá súčasť domu má svoje využitie. Dôraz sa kladie hlavne na maximálne pohodlie a dostatočné množstvo úložných priestorov. Prevládajú prírodné materiály, čisté línie, jemné farby a nábytok v škandinávskom štýle. Domy tak pôsobia nadčasovo a útulne.

K čomu dvojgeneračný dom?

Najväčšou výhodou malých domčekov je menšia finančná náročnosť a jednoduchšia údržba. Vojdú sa aj na menší pozemok, čo znamená ďalšiu úsporu. Prečo si kupovať predraženú vilu, ktorú budete do konca života splácať, keď môžete mať designový domček, ktorý si s trochou snahy sami navrhnete tak, aby presne vyhovoval vašim potrebám? Nebudete platiť za ďalšie priestory, ktoré aj tak väčšinu roka nevyužijete. Budete žiť vo väčšom súlade s prírodou, odnaučíte sa zbytočnému hromadeniu vecí a získate viac času na to, čo je skutočne dôležité – vašu rodinu a priateľov.