Zazimovanie mobilného domu

Aby ste svoj mobilheim správne pripravili na zimu, budete potrebovať viac než len kvalitnú izoláciu. Prinášame vám niekoľko menej známych tipov, ako dosiahnuť maximálnych úspor. Ktoré opatrenia sú najúčinnejšie?

Snaha zamedziť únikom tepla môže byť niekedy behom na dlhú trať, obzvlášť keď sa väčšina ľudí mylne domnieva, že najviac tepla uniká iba oknami a dverami. Poradíme vám, ako únikom tepla účinne predchádzať a ktoré miesta sú najproblematickejšie.

Odkiaľ teplo uniká?

Nechajte si urobiť profesionálny sken – vďaka termokamere odhalíte skryté závady a miesta, kadiaľ z vášho obydlia uniká najviac tepla. Zistíte, na aké poruchy sa zamerať, ako si zabezpečiť vyšší komfort a bezpečne rozoznáte tiež potenciálne zdroje vlhkosti (niektorí výrobcovia kombinujú termokameru s vlhkomerom). Mobilheimy mávajú hneď niekoľko rizikových oblastí, ktoré by vám mohli znepríjemniť zimu.

Systémy núteného vetrania

V prvom rade sa postarajte o poriadne zateplenie stien, okien, dverí, podlahy a stropu, aby sa zo sezónnej chaty stal celoročne obývateľný domček – to ale zďaleka nie je všetko.

Mobilné domčeky bývajú vybavené systémami riadeného vetrania, ktoré automaticky dopĺňajú čerstvý vzduch podľa potreby. Na rozdiel od vetrania oknami vďaka nim dochádza k menším tepelným stratám. Systémy vetrania s automatickou reguláciou pozostávajú z rozvodov vzduchu (najčastejšie prestupujú strechou, podlahou alebo obvodovou stenou), ventilátora a šachty na odvod vzduchu. Šachtou sa ale do domu môže dostávať tiež chlad zvonku, preto je treba okolí týchto otvorov utesniť – ideálne s profesionálnou pomocou. Utesniť treba aj okolie trubiek – skrátka všetko, čo prechádza plášťom domu.

Použiť môžete butylovú pásku z hliníkovej fólie a profesionálny tmel. Nezabudnite tmel aplikovať aj na samotnú pásku, aby dlhšie vydržala. Všetky tieto opatrenia je možné vykonať zvnútra domu. Pomôcť si môžete montážnou penou – vďaka nej dosiahnete trvalého a nie iba dočasného riešenia.

Utesnite takisto oblasť okolo kotla na ohrev vody, elektro kotla aj tepelného čerpadla. Ušetríte tak na nákladoch za vykurovanie. Ak máte vo svojom mobilheimu plynový kotol, bude treba vykonať revíziu.

Nezabudnite však na dostatočnú cirkuláciu vzduchu a odvod vlhkosti.

Výfukové ventilátory

Výfukové ventilátory sa v kuchyniach a kúpeľniach mobilných domov začali používať už pred rokmi. Pretože nie sú neustále na očiach, mnoho majiteľov domov na ne pri zimných prípravách zabúda – to je však zásadná chyba. Okolia výfuku a odvodu je potrebné utesniť, aby sa studený vzduch nedostával do interiéru vášho domu. Utesnite tiež okolie prívodných a odvodných rúr. Osobitnú pozornosť venujte rúrkam u práčky, pod drezom a pod vaňou.

Teplo môže unikať svetlami

V mnohých článkoch o zazimovaní mobilného domu sa zabúda spomenúť, že teplo uniká takisto svietidlami. Svetlá v mobilných domoch sú skonštruované tak, že medzi vnútornými stenami, obkladmi, stropmi a strechami vznikajú vzduchové medzery. Akýkoľvek otvor v stenách umožňuje, aby tadiaľ unikal vzduch, preto je potrebné ho utesniť.

Do akých príprav sa ešte pustiť?

Nezabudnite tiež vyčistiť odkvapy a odkvapové rúry, v ktorých sa počas jesene zachytávajú vetvičky a ďalšie nečistoty, aby voda mohla bez problému odtekať. Skontrolujte izoláciu prípojky vody a odpadového potrubia, kúrenie, stav strechy, tesnosť okien a dverí. Aby ste zabránili zamrznutiu vody v žľabe a udržali odkvapy funkčné, môžete použiť napríklad samoregulačný vykurovací kábel, ktorý potrubie a strešné odkvapy ochráni pred mrazom.

Spotreba v mobilnom domčeku

Spotreba samozrejme závisí na veľkosti vášho mobilheimu a na tom, ako výhodný tarif na elektrinu sa vám podarilo dojednať. Rozdiel medzi vykurovaním pomocou priamotopov, elektrokotlov či ústredného kúrenia príliš veľký nie je. Významne ušetríte, ak sa rozhodnete pre inštaláciu krbových kachlí.

Ak všetky tieto opatrenia zvládnete zabezpečiť, môže teplota vonku pokojne klesnúť hlboko pod nulu a vám bude doma stále rovnako príjemne.