Mobilné domy do milióna

Priemerná výška hypotéky presiahla v lete 2021 čiastku 3 100 000 Kč a veľkej časti obyvateľov sa sen o vlastnom bývaní s narastajúcimi cenami nehnuteľností pomaly rozplýva. Ak patríte medzi nich, nemusíte sa zmierovať s tým, že nikdy nebudete bývať vo svojom, existujú aj dostupnejšie varianty vlastného bývania.

Jednou z možností je mobilheim upravený na mieru predpisom aj vašim potrebám. A čo je na tom zo všetkého najlepšie? Krásne vlastné bývanie si môžete zadovážiť a zariadiť za necelý milión!

Veľký tak akurát

Ste mladý pár alebo rodičia, ktorým už deti vyleteli z hniezda? Bude vám stačiť mobilheim veľkosti 3+kk, v ktorom nájdete dve izby, obývačku s kuchyňou a kúpeľňu. Cena takto usporiadaného mobilheimu po jednom majiteľovi sa môže v závislosti od rozmerov pohybovať okolo 250 až 300 tisíc.

Ak máte väčšiu rodinu, voľte mobilný dom 4+kk s tromi spálňami a v niektorých prípadoch aj dvomi toaletami. Budete mať dostatok priestoru pre seba, deti aj prípadnú návštevu. Cena mobilheimu 4+kk po jednom majiteľovi sa pohybuje od 300 do 600 tisíc podľa reálnych rozmerov a veku.

Zvýšte hodnotu mobilheimu pomocou rekonštrukcie

Máte vybrané? Aby ste z mobilheimu urobili skutočne plnohodnotný dom, bude treba niekoľko úprav a vylepšení. Pokiaľ chcete mobilný dom používať ako trvalé bývanie, musíte na jeho umiestnenie na pozemok získať povolenie od stavebného úradu aj súhlas susedov. Pozemok pritom musí byť v územnom pláne. Ak splníte aj všetky ostatné zákonné podmienky, získate územný súhlas.

Okrem potrebnej dokumentácie, dodržania odstupu od okolitých stavieb a architektonického začlenenia bude úrad skúmať aj dispozície mobilheimu: svetlú výšku, tepelné vlastnosti, pripojenie k infraštruktúre alebo napríklad umiestnenie toalety (tá nesmie byť prístupná priamo z obytnej miestnosti).

Tu nastáva prvá príležitosť pre vylepšenie: nutné bude dôkladné zateplenie, zdvihnutie stropov na požadovaného 2,5 metra a pripojenie na vodovod, elektrinu aj kanalizáciu. Okrem týchto nevyhnutných nákladov môžete uvažovať aj nad rozšírením priestorov pomocou prístavby poschodia, krytej verandy alebo otvorenej terasy.

Vizuálnou čerešničkou na torte je rekonštrukcia vnútorných priestorov a nového vybavenia. Môžete zapremýšľať nad výmenou podlahy, spotrebičov a nábytku a ladení celého interiéru napríklad do škandinávskeho, boho, provence alebo retro štýlu. Záleží len od vašich preferencií a rozpočtu. Výhodou menšej plochy mobilného domu je aj potreba nižších investícií do vnútorných priestorov: menšia podlahová plocha znamená menej podlahovej krytiny, malá kúpeľňa nevyžaduje príliš materiálu na obloženie atď. Aj napriek nutným investíciám a zrenovovaným interiérom sa kompletná cena za celý mobilheim môže pohodlne vojsť do čiastky jedného milióna.

Zvažujete nákup mobilheimu a potrebujete poradiť alebo zodpovedať ďalšie otázky? Obráťte sa na nás, radi sa s vami podelíme o mnohoročné skúsenosti.