Celoročné mobilheimy – čo musia splňovať, aby ste v nich mohli žiť po celý rok?

Stále narastajúce ceny nehnuteľností, energií i ďalších vecí potrebných k životu nútia veľa ľudí premýšľať o alternatívnom spôsobe bývania. Patríte medzi nich a zvažujete kúpu mobilheimu na trvalé bývanie? Poradíme vám, čo všetko musí vaše bývanie splňovať, aby ste v ňom mohli pobývať celoročne.

Výhody a nevýhody celoročného bývania v mobilheime

Na prvý pohľad to vyzerá ako ideálne riešenie: sympatický dom na kolesách za prijateľnú cenu a s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Nákup a prevoz je okrem toho pomerne rýchly, za pár dní tak môžete bývať. Pre umiestnenie mobilného domu navyše ani nepotrebujete stavebné povolenie.

Bývanie v mobilheime má ale samozrejme aj svoje muchy. Tými môže byť malá veľkosť a s ňou spojené nižšie pohodlie (aj keď je možno dostať i pomerne veľkorysé a luxusne zariadené varianty mobilných domov). Súčasne si musíte postrážiť, aby bol mobilheim k celoročnému užitiu riadne zateplený. I keď sa procesu získavania stavebného povolenia vyhnete, budete musieť získať územný súhlas na základe § 90 stavebného zákona. A samozrejme – aby ste mohli mobilheim umiestniť, musíte mať vhodný pozemok.

Podmienky pre udelenie územného súhlasu pre mobilné domy na trvalé bývanie

Pokiaľ chcete svoj mobilný dom používať celý rok k bývaniu, čaká vás takmer rovnaký proces, ako by ste si chceli postaviť menší dom. Mobilheim je totiž definovaný ako výrobok plniaci funkciu stavby, ktorý je považovaný za stavbu a spadá do režimu stavebného zákona.

Čo je potreba si postrážiť?

  • Svetlá výška obytnej miestnosti musí byť najmenej 2,5 m.
  • Šírka chodby nesmie byť menšia než 90 cm.
  • Energetická náročnosť mobilného domu nemôže byť horšia než C.
  • Plocha obytnej miestnosti nesmie byť menšia než 8 m². V prípade, že má mobilný dom len jednu miestnosť, musí mať plochu aspoň 16 m².
  • Je treba plánovať umiestnenie mobilného domu v súlade s územným plánom.
  • Potrebujete získať súhlas susedov s projektom.
  • Objekt musí zodpovedať architektonickým hodnotám v danej lokalite.
  • Mobilheim musí splňovať podmienky mechanickej odolnosti a stability, požiarnej bezpečnosti, hygieny a životného prostredia.

Zadovážením si mobilheimu síce ušetríte čas i peniaze, neznamená to však, že sa vyhnete komunikácii s úradmi a dodržiavaním noriem. Pri výbere svojho budúceho bývania si preto overte, že splňuje všetko, čo je treba. Plánované úpravy stavebného zákona možno celý proces pre majiteľa mobilného bývania zjednodušia, zatiaľ ide však o hudbu budúcnosti.

Hľadáte mobilný dom podľa vašich predstáv a za rozumnú cenu? Kontaktujte nás, spoločne nájdeme váš vysnený mobilheim.