Zateplenie podláh mobilných domov

Zimné mesiace majú svoju špecifickú krásu. Stráviť napríklad Vianoce v mobilheime s výhľadom na zasneženú prírodu môže byť krásnym zážitkom. To však vyžaduje dobré zateplenie. A vzhľadom na tepelné úniky a zmrznutú zem je dôležité správne zatepliť podlahu. Možností zateplenia je viacej, a tak sa na ne pozrieme podrobnejšie.

Aby vám nebola zima od nôh

Zateplenie podlahy je kľúčové pre udržanie tepelnej pohody v mobilnom dome počas zimy. Bez neho vám podlahou uniká teplo a tepelné straty neprospievajú ani vašim nohám, ani vašej peňaženke. Vďaka zatepleniu podlahy udržíte teplotu vo vnútri mobilného domu stabilnú a súčasne znižuje straty za energie.

Ako na zateplenie podlahy?

Minerálna vata

Vata je tradičný zatepľovací materiál vyrobený z recyklovaného skla alebo kamennej vlny. Jej výhodou je cena a dostupnosť. Pri inštalácii je potreba pásy vaty dobre upevniť a utesniť. V rámci mobilheimu ju však musíte prekryť ďalšou vrstvou, inak hrozí navlhnutie vaty od dažďa a snehu. Vata vlhkosť nasaje a jej izolačné vlastnosti i samotný materiál tým výrazne trpia. Pokiaľ sa rozhodnete pre minerálnu vatu, majte na pamäti, že musí byť vhodne nainštalovaná a správne utesnená, aby sa zabránilo prieniku vlhkosti.

Polystyrén

Polystyrénová izolácia je ďalšou populárnou možnosťou zateplenia podlahy. Je ľahká, odolná a efektívna pri zachovaní tepla. Polystyrén má lepšie tepelné izolačné vlastnosti a je odolnejší voči vlhkosti ako pena, čo môže byť pre mobilný dom vhodnejšie. Na druhej strane s ním môže dôjsť ku vzniku tepelných mostov v spojoch. U mobilných domov môže byť nevýhodou nižšia odolnosť voči teplu a UV žiareniu, ktoré spôsobuje rýchlejšie starnutie materiálu.

PUR pena

Polyuretánová (PUR) pena je skvelou voľbou, ak hľadáte vynikajúcu tepelnú izoláciu a hermetické utesnenie. Pena sa aplikuje ako tekutina, ktorá sa následne rozpína a tuhne. Vďaka tomu perfektne utesní aj ťažko dostupné miesta, kadiaľ by vám unikalo teplo. Výhodou tejto izolácie sú tiež dobré protipožiarne vlastnosti a akustická izolácia. Pena nenasiakne vlhkosť a je paropriepustná, takže odolá aj plesniam. Navyše odpudzuje parazity a hlodavce, čo je v prípade mobilného domu veľkou výhodou.

Nohy v teple zima v pekle

Než začnete s inštaláciou izolácie, musíte dôkladne vyčistiť a vyrovnať povrch podlahy. Vyberte taký izolačný materiál, aký bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám, počasiu i rozpočtu. Izoláciu nainštalujte tak, aby bola pevne umiestnená a nevznikali medzery. V prípade striekanej PUR izolácie si pozvite odborníkov, ktorí vám podlahu zateplia za pár hodín.

Zateplenie podlahy mobilného domu môže výrazne zlepšiť tepelnú pohodu a energetickú účinnosť vášho domova. Zateplite váš mobilheim a užite si bývanie v zimnej rozprávke.