Výhody mobilných domčekov

Mobilné domy nie sú viazané na jedno miesto. Na umiestnenie nepotrebujete žiadne stavebné povolenie. Bývať môžete ihneď, ako vám dom privezú na pozemok. Prečítajte si ďalšie výhody mobilných domov.

Mobilné domčeky majú veľkú tradíciu v Amerike. V Českej republike nie sú príliš známe. Niekto si dokonca pod označením mobilný domček predstaví klasickú unimobunku alebo obytný kontajner vhodný akurát na záhradu. Lenže moderný mobilný domček a obyčajná unimobunka – to je veľký rozdiel. Hlavne v komforte, veľkosti, prívetivosti a vybavení.

V kuchyni vám nebude nič chýbať

Mobilný domček má najčastejšie obývačku spojenú s kuchyňou, kúpeľňu a jeden alebo dve izby. Tieto izby majú funkciu spálne, jedna býva vybavená manželskou posteľou a druhá má často dve samostatné postele. Kúpeľňa je zariadená jednoducho, obsahuje záchod, umývadlo a sprchovací kút. Naopak kuchyňa býva vybavená dosť slušne, do malého priestoru sa vošla kompletná kuchynská linka s drezom, sporák a pec na pečenie. Nechýba ani mikrovlnná rúra a tých v luxusnejších mobilných domčekoch aj umývačka riadu. Obývačka býva priamo honosná. Nájdite v nej veľký, pohodlný gauč a niekedy aj krb. Určite sa nájde miesto na posedenie aj pre návštevu, k obývačke patrí aj kuchynský stôl so stoličkami.

Bývať môžete hneď…

Moderné mobilné domčeky majú dvojité okná, zateplenie a kombinované kúrenie na elektriku a na tuhé palivo do krbu. Niektoré krby sú dokonca na plyn, či bioetanol. V mobilnom domčeku dokonca často nájdete aj klimatizáciu, či iné vybavenie. Výhodou mobilného domčeku je to, že v dome sú kompletné rozvody kúrenia, vody a elektriny, zásuvky, svetlá, skrine. Rozmery takéhoto domu sú od 3,2 m x 10 m. Samozrejme sú aj širšie a dlhšie domčeky, prípadne je možné spojiť viac domov dohromady. Taký domček máva od 35 do 50 m2 obytnej plochy, čo sa vyrovná malému bytu. Na začiatok samostatného bývania môže byť mobilný domček tou najlepšou voľbou. Veď keď vám privezieme mobilný domček, pripojíte ho k elektrike, zapojíte vodu, plyn a odpad a môžete začať ihneď bývať. Nič iné nie je treba robiť. Dom je komplet zariadený.

Hlavné výhody bývania v mobilnom dome

Prednosťou tohto bývania je fakt, že nepotrebujete žiadne stavebné povolenie a tento domček môžete si dokonca postaviť aj na miesto, kde nie je povolená výstavba od stavebného úradu. Druhou najvýznamnejšou výhodou je cena. Tá môže byť pri starších domčekoch dokonca do 150 000 Kč! Tie luxusnejšie sú drahšie, okolo 500 000 korún. Stále je to ale menej ako výstavba nového domu. Mobilný domček môžete v budúcnosti aj ľahko predať, ak sa rozhodnete postaviť si vlastný dom.

Ak máte málo peňazí a potrebujete riešiť bytovú otázku, skúste sa pozrieť aj po nejakom staršom mobilnom domčeku z dovozu, určite toho nebudete ľutovať! Môže to byť rozumnejšie riešenie ako zadlžiť sa banke na 30 rokov.

Prečo si zaobstarať mobilný dom?

Mobilné domčeky nie sú viazané na jedno miesto. Na umiestnenie nepotrebujete žiadne stavebné povolenie. Bývať môžete ihneď, ako vám dom privezú na pozemok. Bývanie v mobilheime má nízke náklady. Domy sú vo väčšine prípadov zateplené a majú izolačné okná. Ak nie, nemôžete ich využiť na celoročné bývanie. Mobilné domčeky sa však dajú dodatočne zatepliť.

Rozhodli ste sa pre mobilheim?

Ak sa vám tento štýl bývania zapáčil, stačí si už len zvoliť si svoj vysnívaný dom. Môžete si ho postaviť na svojom, teraz prázdnom, pozemku, alebo sa jednoducho zbaliť a ísť na miesto, ktoré je vášmu srdcu najbližšie.

A pochopíte, že k životu naozaj netreba veľa. Domov je predsa tam, kde si ho vytvoríte.