Vlastné bývanie za nízku cenu: zadovážte si malý mobilheim

Počas niekoľkých posledných rokov vzrástli ceny nehnuteľností približne o 63 percent. Aj to je dôvodom, prečo narastá záujem o najrôznejšie alternatívy klasických stavieb. Malý mobilheim môže byť skvelým štartovacím bývaním pre mladé páry, rovnako ako pohodlným letným bytom či dočasným zázemím počas výstavby vysneného domu.

Nízke obstarávacie náklady, jednoduché premiestnenie a maximálne pohodlie

Prvé mobilné domy čiže mobilheimy sa začali objavovať v USA približne pred päťdesiatimi rokmi. Od populárnych karavanov ich odlišoval najmä vyšší komfort: mobilheimy ponúkajú viacej priestoru, kompletné vybavenie a pri dostatočnom zateplení aj možnosť celoročného obývania. Stačí len nájsť správne miesto, získať územné povolenie a pripojiť svoje nové obydlie k sieťam.

Malý mobilheim väčšinou ponúka plochu okolo 25 m² a usporiadanie 2+kk alebo 3+kk. Nájdete v ňom spravidla zariadenú kuchyňu spojenú s obývacou izbou a jedálenským kútom, sociálne zariadenie, sprchu a oddelené spálne vrátane nábytku, takže všetko, čo potrebujete k plnohodnotnému bývaniu. Samozrejmosťou je zabudovaný rozvod elektriny (220 V), kúrenie, odvod odpadu aj rozvody vody. Je možné pripojiť aj plyn alebo využiť alternatívne zdroje energie, napríklad solárne panely.

Poteší aj cena: menší mobilheim po jednom majiteľovi kúpite už za 200 000 Kč. Pokiaľ nemáte dostatočné úspory, nevešajte hlavu: ponúka sa možnosť financovania spotrebiteľským úverom. Už si predstavujete život vo vlastnom nezaťažený hypotékou?

Malý mobilheim nahradí dom, chatu i kanceláriu

Páči sa vám myšlienka bývania v mobilnom dome, ale bojíte sa, že pre vašu rodinu bude postupom času príliš malý? Aj to má riešenie. Plocha mobilheimu sa dá zväčšiť niekoľkými spôsobmi. Môžete pristaviť terasu, verandu alebo zimnú záhradu, dokúpiť časom ďalší mobilheim a prepojiť ho so stávajúcim alebo dodatočne pristavať poschodie. Váš mobilný dom tak môže rásť a prispôsobovať sa množstvu svojich obyvateľov.

Pokiaľ vás neláka život na malej ploche a neplánujete opustiť pohodlie svojho súčasného bývania aj za cenu vyšších nákladov, nemusí to nutne znamenať, že mobilné domy nie sú nič pre vás: môžete ho umiestniť na záhrade ako letný domček pre návštevy. Toto pohodlné a cenovo nenáročné riešenie môže slúžiť aj na ubytovanie zamestnancov alebo ako zázemie firmy. Existuje nepreberné množstvo variantov, ako využiť mobilheim v závislosti od vašich potrieb a životného štýlu.

Ak ide o riešenie práve pre vás, poraďte sa s odborníkmi a vyberte si mobilný dom, v ktorom sa bude dariť vašej rodine alebo podnikaniu.