Prečo si zadovážiť mobilný dom?

Okrem možnosti bývať rýchlo a za priaznivú cenu vás láka predstava života na cestách, alebo relatívne jednoduchý presun celého obydlia na iné miesto? V prvom prípade vám mobilheim príliš neposlúži – ak chcete vyraziť do sveta, obstarajte si karavan. V tom druhom už áno – mobilheim je možné v prípade potreby presunúť na iný pozemok, nie je to ale len tak. V našom článku sa dozviete, čo všetko to obnáša.

Mobilheimy poznáme ako mobilné domy. Toto označenie ale skôr súvisí s ich nenáročným presunom a umiestnením na pozemok, než s ľubovoľnými presunmi z miesta na miesto. Pri troche snahy vám mobilný domček ponúkne všetko potrebné pre život a stane sa pohodlnou náhradou za klasický byt či murovaný dom. Nemusí sa jednať len o víkendovú chatu, ale o plnohodnotné celoročné bývanie – keď dom dodatočne zateplíte a upravíte (napríklad pridvihnete strechu), môže dokonca aj vzhľadom pripomínať murovanú stavbu.

Výber vhodného domčeka

Všetko samozrejme začína výberom mobilheimu vhodnej veľkosti a podľa vašich finančných možností. Môžete si ho zadovážiť buď na splátky, alebo – pokiaľ sa za žiadnu cenu nechcete zadlžiť – staviť na bazárový domček. Na trhu je možné obstarať pekné domčeky po prvom majiteľovi, a to v rôznych veľkostiach – 2+kk, 3+kk aj 4+kk.

Pokiaľ chcete, aby bol váš domov ešte väčší, zaobstarajte si dom viacmodulový. Rátajte však s vyššou cenou.

Zriadenie inžinierskych sietí

Mobilheim môže slúžiť ako štartovné bývanie, dlhodobé bývanie – môže vydržať aj 50 rokov – aj ako rekreačný objekt. Je vhodný pre bezdetné páry aj pre rodiny s deťmi. Ak vám robí starosť, že si budete musieť kupovať predražený pozemok, buďte pokojní – stačí si prenajať pozemok obecný za pár tisíc ročne. Malo by ísť o pozemok bez väčších územných nerovností.

Dôležité je tiež to, aby mal všetky potrebné prípojky – na verejnú kanalizáciu, vodovod, elektriku a plyn. Ak nie je možné vodovodné pripojenie, hľadajte pozemok, kde je aspoň studňa s dostatočne výdatným prameňom. Budovanie studne novej musí byť v súlade s niekoľkými podmienkami – nesmie sa nachádzať v blízkosti iných studní, byť zdrojom znečistenia a musí dodržiavať predpísanú vzdialenosť od komunikácie a inžinierskych sietí. A ak nie je reálne ani napojenie na kanalizáciu, bude potrebné odpadné vody riešiť vykopaním nádrže.

Umiestnenie mobilheimu na pozemok

Stavebné povolenie potrebovať nebudete, stavebný úrad ale aj tak navštíviť musíte. Musíte mať územný súhlas s umiestnením domu na pozemku. Našťastie celé zariaďovanie prebehne rýchlo – do 30 dní, kolaudácia či ďalšie vybavovanie už nebude nutné. Iba musíte dodržať minimálny odstup od hranice parcely, alebo zažiadať o výnimku a získať súhlas majiteľa susedného pozemku. Montáž nie je prehnane zložitá, ale vždy je lepšie nechať ju v rukách odborníka.

Celý proces budovania nového bývania v mobilheime je oveľa jednoduchší a rýchlejší než u klasickej murovanej stavby, bez vybavovania a práce sa ale nezaobíde. Už len kvôli tomu nie je mobilný domček vhodný pre veľmi časté sťahovanie, ale skôr pre záujemcov, ktorí chcú čo najskôr bývať pod vlastnou strechou a užívať si maximálny komfort za minimum peňazí.