Nielen rekreácia, ale aj celoročné bývanie. V mobilných domoch je teplo aj v zime

Mobilné domčeky sú pomerne rozšíreným trendom vo svete, avšak v Českej republike ešte existuje veľké množstvo ľudí, ktorí sú presvedčení o tom, že mobilný domček je akási maringotka, v ktorej v zime zmrznú. Ale nie je tomu tak. Mobilný domček je lacným a zároveň komfortným variantom bývania.

Ako je to vo svete?

V päťdesiatych rokoch mnoho Američanov premýšľalo, ako čo najpríjemnejšie bývať aj pri častom sťahovaní za prácou. Mobilný domček bol riešením, ktoré umožňovalo žiť vo vlastnom v akomkoľvek kúte Spojených štátov. Postupom času tak na okrajoch miest začali vznikať stále miesta s prípojkami, čím bolo toto sťahovanie zjednodušené.

Dnes žije v USA až 20 miliónov osôb v mobilných domčekoch. Najskôr na prenajatom pozemku, a keď ušetrí trochu peňazí, kúpi si už pozemok vlastný, kam si svoj domček presťahujú. Je to jedna z ciest pre tých, ktorí napríklad nedosiahnu na hypotéku, alebo sa z nejakého dôvodu nechcú dlhodobo zaviazať banke.

Pomalý rozjazd v Európe

Európania začali tomuto trendu prichádzať na chuť pomalšie a mobilné domčeky využívali skôr pre rekreáciu najčastejšie Briti, či Švédi.

Aj do Českej republiky trend mobilných domov zavítal najskôr ako výhodná kúpa pre chatárov. A veľa ľudí si dodnes myslí, že sa v mobilných domoch nedá bývať celoročne, že sú v zime kvôli chladu neobývateľné. Ale tak to nie je.

Dobrá izolácia je základ

Nové mobilné domčeky na celoročnú prevádzku majú veľmi dobrú izoláciu, ktorá je porovnateľná s izoláciou v klasických murovaných domoch. Teplo neuniká aj vďaka kvalitným oknám a dverám – mnohé domčeky taktiež majú pec, krby, prípadne klimatizácie a tepelné čerpadlá.

Ak kupujete starší mobilný dom, musíte počítať s investíciou do správnej izolácie podlahy, stien, strechy a prípadne aj práve do výmeny okien a dverí. Okrem toho je dobré tiež vymeniť a zaizolovať rozvody odpadov, vody a elektroinštalácie. Rozvody vody a odpad by inak mohli v zime zamrznúť. Správnu izoláciou však ušetríte náklady na vykurovanie, čo sa oplatí.

Zimná romantika

V zaizolovanom domčeku vám bude príjemné teplo a útulne a môžete si v pokoji užívať zimnú romantiku za oknami. Mobilný dom skrátka prináša rovnako komfortné bývanie ako klasický murovaný dom.