Mobilný domček ako mobilná chata? Pripravte sa na sezónu už teraz

Zaobstarali ste si pozemok na rekreáciu a čaká vás stavba chaty? Jar je síce ešte v nedohľadne, ale ak si chcete užiť už túto chalupársku sezónu, je na čase sa pripraviť čo najskôr. Namiesto chaty si totiž môžete zaobstarať mobilný domček a nestrácať tak čas stavbou.

Česi sú národom chalupárov a predtým bolo bežné, že si svoje chaty stavali zo zvyškov stavebných materiálov svojpomocne. Dnes už je zvykom stavať murované chalupy, ktoré komfortom konkurujú rodinným domčekom.

Existuje ale ďaleko jednoduchší, rýchlejší a o poznanie lacnejší variant. Zaobstarať si mobilný domček ako chatu. Ak si mobilný domček vyberiete teraz, prvé jarné lúče už môžete vítať na chate.

Ako dlho trvá umiestnenie?

Na rozdiel od stavby klasickej chaty, pre umiestnenie mobilného domčeka nepotrebujete povolenie, na úrade si len zaistite územný súhlas, ktorý spravidla do 30 dní od podania žiadosti získate. V momente, keď územný súhlas máte, montáži mobilnej chaty nič nebráni.

Domček, ktorý si vyberiete, naložíme na ťahač a dovezieme ho až k vášmu pozemku. Samotná inštalácia je rýchla, ak je pozemok rovný a prístup k inžinierskym sieťam, ako je elektrina, plyn, kanalizácia a studňa či vodovod je jednoduchý. Montáž trvá dlhšie v prípade, že sa pozemok nachádza vo svahu a je nutné porovnať povrch. Zložitejšie je tiež, ak nie je možná prípojka na verejnú kanalizáciu a je nutné vykopať jamu. Ak je všetko v poriadku, domček môžete na rekreáciu používať prakticky ihneď.

Propán-bután aj solárne panely

Ak by ste chceli na chate používať plyn, ale nemáte k nemu prístup, môžete sa pripojiť aj na propán-butánovú fľašu. V rámci úspor je možné tiež na strechu domčeka alebo na pozemok umiestniť solárne panely a šetriť tak na platbách za elektrinu.


Solární panely můžete umístit také na zahradu

Nový, alebo starý domček?

Na trhu je široký výber nových domčekov, ale lacnejším variantom je obstaranie bazárového mobilného domčeka, ktorý na chatovanie poskytuje všetok komfort. Výhodou je tiež to, že si ho môžete zrekonštruovať podľa svojich predstáv.

Klasicky je vhodné domček znovu zaizolovať tak, aby ste v ňom mohli bez problémov tráviť aj chladnejšie noci, ale tiež sa o letných ránach necítili ako v saune. A to dôkladne, pod podlahou, steny, strop a tiež rozvody vody, odpadov a elektroinštalácie, aby vám v zime nezamrzli. Mobilheimy sú štandardne vybavené plynovým kúrením, a preto sa nemusíte báť, že by vám v chladných začiatkoch jari bola v domčeku zima.

A sezóna môže začať

Zaobstarať si a pripraviť mobilnú chatu sa oplatí ešte pred začiatkom jari, aby ste už prvé jarné dni mohli tráviť na terase svojho mobilného domčeka. A ak sa vám bývanie zapáči na toľko, že v chate začnete chcieť bývať, nie je to problém. Mobilné domčeky sú vhodné aj na celoročné bývanie.