Mobilný dom do 100 000 Kč sa príliš neoplatí. Prečo?

Mobilné domy sú praktickým riešením, ako bývať rýchlo a pohodlne pod vlastnou strechou a nemusieť sa pritom zadlžiť na najbližších tridsať rokov. Zásadné je však hľadieť aj na pomer ceny a kvality. Na trhu zoženiete aj extrémne lacné varianty, ich kvalita však bude nízkej cene zodpovedať. V našom článku sa dozviete, na čo si dať pozor.

Obstaranie nehnuteľnosti je stále zložitejšie – podmienky na získanie hypotéky sa sprísnili a ceny bytov sú tak vysoké, že si ich veľa ľudí nemôže dovoliť. Tento problém je zrejmý predovšetkým vo väčších mestách, kde je dopyt veľký, ale ponuka bohužiaľ obmedzená. Z bývania v mobilných domoch sa pomaly ale isto stáva novodobý trend – sú komfortné, dostatočne priestranné a obývateľné aj celoročne.

Mobilheimy do 100 000 Kč a ich nevýhody

V tejto cenovej kategórii zoženiete domy, ktoré budú pripomínať skôr chatu než plnohodnotné a dlhodobé bývanie. Počítajte preto s nákladnejšou rekonštrukciou, inak sa môžete pekne spáliť. Možno ste našli zaujímavý inzerát, ktorý sa zdá výhodný, ale dvakrát si to rozmyslite, než svoje peniaze dáte niekomu, ktorého dôveryhodnosť si nemôžete overiť.

Mobilné domy sú aj tak pomerne lacnou záležitosťou, takže ak ušetríte niekoľko málo tisíc navyše, už nehrá takú rolu. Táto zdanlivá úspora by vás vo výsledku mohla prísť draho.

Bazárové domy ako nové

Ak kladiete dôraz na maximálnu úsporu, obráťte sa na overeného predajcu bazárových mobilných domov. Kúpite ich za výhodnú cenu a pritom môžu byť v luxusnom stave. Môžete si vybrať mobilheimy po prvom majiteľovi o dispozícii 3+kk a 4+kk už od 120 000 Kč. Sú plne vybavené – nechýba kuchyňa, elektrické radiátory, WC, sprcha ani úložné priestory. Budete mať istotu, že s nimi predchádzajúci majitelia dobre zaobchádzali, a keby niečo náhodou nefungovalo tak, ako má, dozviete sa to vopred. Ak nemáte k dispozícii hotovosť, môžete si mobilheim zaobstarať aj na splátky.

Potom už stačí zabezpečiť pozemok, ktorý si môžete prenajať od obce, získať súhlas s umiestnením na pozemku od stavebného úradu, opatriť si potrebné prípojky a postarať sa o zateplenie strechy, stien, podláh, dverí a okien mobilheimu. Možno to znie zložito, ale ide o oveľa jednoduchší a hlavne kratší proces než u bežného domu. Nepotrebujete ani stavebné povolenie. A s úpravami treba počítať vždy – aj keď si kúpite malý byt v paneláku. Akonáhle dom vybavíte kvalitnou izoláciou, môžete v ňom prebývať po celý rok a teplo ani mráz vás nemusí trápiť. Pri ohľaduplnom zaobchádzaní vám mobilheim môže vydržať až 50 rokov.

Dlhodobá investícia

Kúpa mobilného domčeka sa vám oplatí, či už máte v úmysle v ňom bývať niekoľko rokov, alebo pôjde len o dočasné bývanie, než sa presťahujete do bytu či murovaného domu. Náklady na bývanie sú nízke. A akonáhle domček funkciu celoročného bydliska stratí, využijete ho aj naďalej – napríklad ako víkendovú chatu, kam si po práci zájdete odpočinúť.