Mobilheimy 12 × 4 m – prečo sú tak obľúbené

Vyberáte svoj prvý mobilheim k celoročnému bývaniu a nie ste si istí, aká veľkosť vám bude stačiť? K štandardným typom patria napríklad domčeky o rozlohe 12 × 4 m. Sú tieto rozmery ale skutočne ideálne?

Obľúbené veľkosti mobilheimov

Veľkosť obytnej plochy závisí najmä na počte budúcich obyvateľov. Mobilné domy môžu rovnako dobre slúžiť jednotlivcom, párom aj menším rodinám. Tak prečo je tak veľký záujem práve o mobilheimy 12 × 4 m? Pretože ponúka obytnú plochu 48 m², čo je pre menšie rodiny celkom dostačujúci rozmer – je tam obývacia izba, kuchyňa, spálňa a detská izba. A to za oveľa lepšiu cenu, než na koľko by vás vyšla výstavba klasickej stavby alebo byt rovnakej veľkosti.

To ale samozrejme neznamená, že sa musíte nutne upínať práve na tento rozmer. Veľa rodín omnoho radšej pristúpi k atypickému riešeniu a mobilný dom si upraví celkom individuálne. Tým pádom budú mať istotu, že im všetko bude vyhovovať presne tak, ako by si priali, a žiaden priestor neostane nevyužitý. V konečnom dôsledku ide o ešte lepšie riešenie.

Doplnky, ktoré dom zmenia na nepoznanie

Či už uprednostníte veľkosť 12 × 4 m alebo inú, vnútorné usporiadanie mobilheimu sa dá zmeniť – stačí zvoliť inú kuchyňu a nábytok. To isté platí aj pre exteriér – pomôže prístavba verandy, úprava strechy aj fasádne obklady. Záleží na vašich očakávaniach. Hľadáte dočasnú stavbu alebo trvalý domov?

Hlavnou podmienkou k tomu, aby bol domček obývateľný celoročne, je samozrejme precízne zateplenie (strechy, podlahy aj stien) a riadne okná a dvere. Kvalitná tepelná izolácia pomáha proti chladu aj nadmernej horúčave a mobilheim vďaka nej obstojí aj v extrémnejších klimatických podmienkach.

Ako získať plochu navyše?

Spôsobov, ako domček rozšíriť, existuje obrovské množstvo. Napríklad spojením dvoch mobilheimov do jedného funkčného celku vznikne nadštandardne široká stavba, alebo môžete vyskúšať prístavbu obytného poschodia. To môže slúžiť k rôznym účelom – ako spálňa, pracovňa, detská izba, hosťovská izba alebo skladisko sezónnych vecí.

A potom je tu samozrejme už spomenutá možnosť výstavby verandy, terasy alebo zimnej záhrady. Aj to je ďalší spôsob, ako získať pár metrov štvorcových navyše.

Čo z toho vyplýva? Nezameriavajte sa čisto na typické rozmery a nebojte sa mobilheim meniť – uvidíte, že výsledok vás bude tešiť omnoho viac. Stačí si len ujasniť, čo v domčeku potrebujete a bez čoho sa určite nezaobídete. V našej ponuke nájdete bazarové domy vo veľkosti 2+kk, 3+kk aj 4+kk o rozmeroch až do 11,5 × 3,7 m, ktoré sa dajú celkom prispôsobiť vašim požiadavkám aj potrebám trvalého bývania.