Mobilheim k prenájmu – prečo o ňom uvažovať?

Mobilheimy, ktoré majú slúžiť ako dlhodobé bývanie alebo rekreačná chata, už dávno nie sú ničím neobvyklým. Ponúka sa ale ešte ďalšie využitie – ako moderne zariadený apartmán k prenájmu. Čo všetko to zahŕňa?

S domčekmi a chatami určenými k podnikaniu sa stretávame stále častejšie – zvyčajne v obľúbených výletných lokalitách. K podobným účelom môže slúžiť aj mobilheim – a nielen v turistickej sezóne. Keď domček patrične zateplíte a zariadite, môže vám stabilne zarábať po celý rok.

Investícia do mobilného domu

Oplatí sa investovať do mobilného domu? Nadobúdacia cena býva pomerne nízka. Bazarový domček po prvom majiteľovi zoženiete už za 130 tisíc – a pokojne aj na splátky.

Počiatočná investícia sa vám môže vrátiť zhruba počas štyroch až siedmich rokov – samozrejme za predpokladu, že domček prenajímate celoročne. Je preto výhodné nechať ho dodatočne zatepliť. Niektorí predajcovia sa o zateplenie mobilného domu priamo postarajú.

V prvom rade je ale nevyhnutné mať k dispozícii pozemok na lukratívnom mieste. Ideálne v turistickej oblasti (či už prenajatý alebo v osobnom vlastníctve). Pokiaľ taký pozemok nemáte a jeho zháňanie je pre vás nereálne, na podobnú alternatívu radšej zabudnite.

Na druhej strane, ak máte za domom väčšiu záhradu alebo vám ostal starý mobilný domček z obdobia, kedy sa váš súčasný domov len staval, môžete mobilný penzión zriadiť aj tak. V takom prípade ale zháňajte dlhodobého nájomcu.

Celoročný prenájom alebo čisto sezónna záležitosť?

Úpravy mobilheimu prispôsobte destinácii, kde ho plánujete umiestniť. V horských oblastiach, kam ľudia zavítajú v lete aj zime, sa investícia do zateplenia vyplatí, pretože o návštevníkov nebudete mať núdzu. Na miestach, kam návštevníci jazdia iba v kúpacej sezóne, nie je zateplenie celkom nutné – aj keď kvalitná izolácia funguje nielen proti zime, ale aj proti horúčave.

Domček môže skvelo slúžiť k celoročnému aj občasnému prenájmu. Môže sa v ňom ubytovať jeden nájomca (poprípade pár alebo rodina), alebo každý týždeň iný návštevník. Platformy, ktoré ponúkajú rôzne druhy ubytovania, sú v súčasnosti veľmi populárne.

Na čo si dať pozor?

S prenájmom akéhokoľvek typu sa ďalej spája príprava zmluvy, danenie získaného zárobku a ďalšie náležitosti. Dajte si pozor, aby v zmluve bolo uvedené napríklad to, že vám hostia majú objekt odovzdať v pôvodnom stave a stanovte si takisto výšku vratnej kaucie pre prípad, že bude niečo poškodené.

Záhradný apartmán pre hostí

Nechcete mať cudzích návštevníkov tak blízko svojho obydlia a iný pozemok nevlastníte? Urobte z mobilheimu záhradný apartmán pre príležitostných hostí. Keď vás príde navštíviť rodina alebo priatelia, ktorí pochádzajú z väčšej diaľky, budú sa mať aspoň kde ubytovať – získajú pohodlný nocľah s kompletným príslušenstvom.