Ako vykúriť mobilheim?

Mobilné domy sú vďaka svojej cenovej dostupnosti veľmi obľúbenou alternatívou k chatám či chalupám a najčastejšie sa využívajú od jari do jesene. Je však možné v nich prebývať aj celoročne, pokiaľ je vyriešená dostatočná izolácia. Práve kúrenie a udržanie tepla v mobilnom dome by ste rozhodne nemali podceniť, ak sa rozhodnete v ňom stráviť aj zimné mesiace. Najskôr si teda poďme zhrnúť, čo všetko je treba mať na pamäti pri zatepľovaní mobilného domu, a potom si predstavíme základné možnosti vykurovania.

Čo vziať na vedomie pri zateplení mobilného domu?

Pri rozhodovaní o zateplení vášho mobilného domu by ste si zo všetkého najskôr mali uvedomiť, aké časti domu bude potrebné izolovať a aké materiály máte k dispozícii. Obecne si môžete vybrať, či chcete svoj mobilný dom zatepliť polystyrénom, minerálnou vatou či napr. PUR penou, pričom hrúbka izolácie sa vždy riadi normou ČSN 73 0540-2. Ďalšou možnosťou sú PUR panely, izolácia fenolickou penou či prípadne zateplenie špeciálnou izolačnou fóliou Lupotherm.

A čo všetko izolovať? Určite dôkladne zaizolujte okná, dvere, steny, stropy, ale aj elektroinštaláciu a rozvody vody i odpadu. Ide tak o kompletnú izoláciu celého domu a týka sa najmä lacnejších a starších domov, ktoré sú určené k revitalizácii. Drahšie domy už potom majú izolované okná a dvere, ušetríte tak časť nákladov na zateplenie. V každom prípade pre všetky domy platí, že izolácia je minimálna a ak ich zateplíte, náklady na kúrenie rapídne klesnú.

Medzi hlavné výhody investície do zateplenia prirodzene patrí možnosť stráviť v mobilnom dome aj zimné mesiace – môžete tak mobilheim premeniť aj na štandardné bývanie. Ako sme už spomenuli, štandardne sa zatepľujú steny, podlaha aj strecha, prípadne konštrukcia novej strechy, keďže práve týmito veľkými plochami dochádza k výrazným únikom tepla. Pokiaľ svoj mobilný dom umiestnite do lokality so značnými teplotnými výkyvmi a môžete tak očakávať nízke zimné teploty, rozhodne nie je na škodu zainvestovať do výmeny jednoduchých okien a dverí.

Čím vykurovať mobilný dom?

Len čo máte svoj mobilný dom dostatočne izolovaný, je potrebné sa pozrieť na to, akým spôsobom je možné ho správne vykurovať. Najčastejšie sa na vykurovaniu používajú plynové ohrievače vzhľadovo pripomínajúce krb, ktoré sú už súčasťou mobilného domu. Vašou ďalšou možnosťou je elektrické kúrenie – najrýchlejšie, ale zároveň najdrahšie na prevádzku je zaobstaranie konvektora. Tým sa operatívne dajú vyriešiť neočakávané mrazíky v jarných a jesenných mesiacoch, v zime však odporúčame zainvestovať do ústredného kúrenia s elektrokotlom. Obľúbeným variantom je tiež podlahové kúrenie – pri ňom sa používa vykurovacia fólia, na ktorú je možné položiť koberec. Ak chcete staviť na obnoviteľné zdroje, sú vám k dispozícii solárne kolektory. Ďalšou možnosťou sú tepelné čerpadlá.

Okrem iného by ste tiež mohli zvážiť inštaláciu klimatizácie (či už splitovej alebo multisplitovej) s vokajším agregátom – v lete vám domček pekne ochladí, v zime naopak jednoducho vyhreje interiér na príjemnú teplotu. Nevýhodou tohto riešenia je však zvýšený hluk z agregátora.

Ak si stále neviete rady alebo chcete poradiť s výberom tej správnej izolácie, obráťte sa na nás. Máme dlhoročné skúsenosti s predajom a zatepľovaním mobilheimov a radi vám so všetkým pomôžeme.