Ako si poradiť so žltnutím vane v mobilnom dome?

Zažltnutá vaňa nie je u starších mobilheimov žiadnym prekvapením. Stretávate sa s podobným problémom? Prezradíme vám, ako na to, aby vaša vaňa opäť vyzerala ako nová.

Žltnutie vaní je v mobilných domoch bežným problémom. Nejde pritom len o škvrny alebo mastnotu, ale žltnutie materiálu, z ktorého je vaňa vyrobená. Našťastie existuje spôsob, ako staršiu vaňu úspešne zrenovovať.

Čo žltnutie vane spôsobuje?

Všetko závisí od materiálu vane. Väčšina van v mobilheimoch býva vyrobená buď z ABS plastu s tenkou vrstvou sanitárneho akrylátu, alebo zo sklolaminátu. Žltnutie nezriedka postihuje aj smaltové vane, ale v prípade ABS plastu je to výraznejšie. Na vine môže byť UV žiarenie, ktoré má neblahý vplyv na starnutie polymérov, alebo tiež obsah brómu – tu sa názory rôznia.

Čo s tým?

Ponúkame vám 3 možnosti, ako na zožltnutie vane vyzrieť:

1) Peroxid vodíka

Peroxid vodíka má dezinfekčné vlastnosti, ktoré v kombinácii s UV žiarením pomôžu obnoviť pôvodnú farbu vane. Použite roztok alebo krémovú emulziu. Vhodné sú tiež produkty na zosvetľovanie vlasov. Potom je treba do kúpeľne umiestniť žiarovky s UVA žiarením, ktoré imitujú denné svetlo, alebo vaňu vytiahnuť na slnečné svetlo.

2) Povrchová úprava

Ďalšou možnosťou je vaňu novo natrieť alebo upraviť jej povrch. Stačí len vybrať vhodný produkt, opraviť praskliny a dôkladne vaňu vyleštiť. Neodporúča sa používať ju skôr ako po 24 hodinách.

Ak si na podobné úpravy netrúfate, prizvite si na pomoc odborníkov, ktorí sa práve na tieto úpravy v mobilných domoch špecializujú.

3) Zakúpenie novej vane

Najjednoduchšia cesta, ako dosiahnuť požadovaného výsledku, je zaobstarať si vaňu novú. Vyberať ale musíte v špecializovanom obchode, pretože vane v mobilných domoch bývajú menšie ako bežné vane.

Nech už si ale vyberiete akokoľvek, žltnutie sa netýka iba van v mobilných domoch, ale môže sa objaviť aj u klasickej vane. Opäť záleží na tom, aký materiál zvolíte. Akrylátové vane žltnú rýchlejšie a ich žltnutiu sa horšie predchádza – a to aj pri pravidelnom upratovaní kúpeľne. Ak je to váš prípad, nebojte sa vyhľadať pomoc odborníka.