Ako prebieha umiestnenie mobilného domčeka na pozemok?

Mobilné domčeky sú veľmi populárnym variantom bývania nielen na prechodnú dobu, ale aj na celý rok. Sú obľúbené najmä preto, že sa môžete jeden deň rozhodnúť a do pár týždňov bývať. Jediný papier, ktorý na to vo väčšine prípadov potrebujete, je územný súhlas. A potom už stačí si len domček nechať priviezť, namontovať a užívať si pohodlného bývania.

Územný súhlas

Na mobilné domčeky síce spravidla nepotrebujete stavebné povolenie, ale návšteve úradu sa bohužiaľ nevyhnete, pretože pre pripojenie k elektrine, plynu, vode či kanalizácii potrebujete povolenie. Územné konanie je však našťastie rýchle – žiadosť je vybavená do 30 dní a nepredstavuje výraznú administratívnu záťaž. Žiadna kolaudácia ani evidencia na katastrálnom úrade už nie je potreba.

V momente, keď máte v ruke územný súhlas, už nič nebráni montáži domčeka. Rozmery mobilných domčekov sú prispôsobené tomu, aby ich bolo možné ľahko naložiť na ťahač a prepraviť na miesto určenia. Dĺžkou preto nepresahujú 15 metrov, na šírku maximálne 15 metrov a vonkajšia výška nepresahuje 3,2 metra. Váha mobilného domčeka sa podľa veľkosti pohybuje medzi 1,5 až 3,5 t.

Príprava pozemku

Mobilné domčeky by mali stáť viacmennej v rovine, a preto je niekedy potrebné povrch vyrovnať. Aj keď drobné nerovnosti spravidla nie sú prekážkou, na zvážny terén a veľa členitý povrch nemožno domček bez vyrovnania postaviť.

Tiež ak je povrch príliš mäkký, je vhodné ho buď vybetónovať, alebo zasypať drveným kamenivom. Dbajte tiež na to, aby bola voľná prístupová cesta k pozemku a bolo možné domček doviezť.

Montáž mobilného domčeka

Samotná inštalácia je potom veľmi rýchla a pomerne jednoduchá. Domy sa umiestňujú na podpery, pod ktoré je však vhodné vložiť podklad – napríklad betónové dlaždice. Náročnejšie je pripojenie prípojok, ktoré je nutné pred inštaláciou pripraviť, pripojenie ku studne či vodovodu, elektrine, plynu a ku kanalizácii. Ak prípojka na verejnú kanalizáciu nie je možná, je nutné vykopať jamu, čo môže byť veľmi prácne.

Na montáž domčeku sa vždy oplatí prizvať si profesionála – je to rýchle a budete mať istotu, že všetko sedí, ako má. Pokiaľ si domček zaobstaráte u nás, dopravu aj montáž vám zdarma zabezpečíme a s úpravou pozemku poradíme.

Mobilný domček, alebo karavan?

Aj cez jednoduché umiestnenie domčeku na pozemok majte na pamäti, že aj keď je domček mobilný, neznamená to možnosť presúvať ho každý druhý mesiac. Ak viete, že sa budete sťahovať veľmi často z jedného miesta na druhé, skôr sa vám oplatí zaobstarať si karavan.