Ako na hypotéku a financovanie mobilných domov?

Vlastné bývanie za cca 200 000 Kč? Ak máte miesto, kam mobilný dom umiestniť, stačí vám pomerne nízka suma na to, aby sa váš sen stal skutočnosťou. Nie každý však má na účte stovky tisíc alebo možnosť pôžičky od rodiny. Ako teda získať prostriedky na nákup nového či bazarového mobilheimu, keď úspory nestačia? Možností je dostatok, je však potrebné si starostlivo vyberať.

Hypotéka? Ako kedy

Aj keď už hypotéky nie sú kvôli narastajúcim sadzbám tak výhodné, ako bývali, stále ide o najčastejší spôsob, ktorým ľudia financujú svoje bývanie. Niektoré banky však hypotéky na mobilheimy neposkytujú, pretože nejde o nehnuteľnosť v pravom zmysle slova. Pomôcť môže skolaudovanie a splnenie zákonných podmienok, ako je napojenie na odpady a stavebné povolenie. Iným bankám stačí priložiť k žiadosti o hypotéku územný súhlas. Než sa pustíte do žiadosti, zistite si podmienky u konkrétnych bánk, aby ste zbytočne neplytvali časom. Ručiť môžete napríklad pozemkom alebo nehnuteľnosťou.

Nedosiahli ste na hypotéku? Alternatívou môže byť takzvaná americká hypotéka alebo úver zo stavebného sporenia. A ak sa nepodarilo ani to, nezúfajte, existujú aj iné možnosti.

Financovanie pomocou nebankových spoločností

Väčšina spoločností, ktoré mobilheimy predávajú, vám ponúkne konkrétny variant financovania, s ktorým majú mnohoročné pozitívne skúsenosti. Pomôžu vám sprostredkovať schôdzku a dohodnúť podmienky získania pôžičky. Pravdepodobne preplatíte o niečo viac než u klasickej hypotéky, podmienky získania potrebnej sumy však bývajú spravidla menej prísne.

Aké podmienky musíte pre získanie pôžičky splňovať?

Nárok na financovanie máte, ak spĺňate jeden z týchto bodov:

  • Ste občan SR starší 18 rokov, s trvalým príjmom zo zamestnania,
  • ste dôchodca,
  • ste rodič na materskej dovolenke, poberajúci príspevok pri starostlivosti za osobu blízku,
  • ste OSVČ (fyzická osoba) podnikajúca dlhšie než 3 mesiace,
  • ste právnická osoba podnikajúca minimálne 1 rok.

V prípade záujmu o tento spôsob financovania je treba si pripraviť nasledujúce doklady:

  • Občiansky preukaz a druhý doklad totožnosti (vodičský preukaz, cestovný pas, rodný list).
  • Zamestnanec: potvrdenie príjmu, potvrdenie adresy (formou akejkoľvek faktúry za energie, nájom, telefón alebo výpisu z bankového účtu).
  • Fyzická osoba, podnikateľ, OSVČ: živnostenský list, kópia potvrdeného posledného daňového priznania, potvrdenie adresy (formou akejkoľvek faktúry za energie, nájom, telefón alebo výpisu z bankového účtu).
  • Právnická osoba: kópia potvrdeného posledného daňového priznania, výpis z obchodného registra, potvrdenie adresy (formou akejkoľvek faktúry za energie, nájom, telefón alebo výpisu z bankového účtu).
  • Dôchodca: potvrdenie o príjmu (výplatný doklad o dôchodku), výmer dôchodku, potvrdenie adresy (formou akejkoľvek faktúry za energie, nájom, telefón alebo výpisu z bankového účtu).
  • Rodič na materskej dovolenke: oznámenie o priznaní rodičovského príspevku, doklad pre overenie adresy (formou akejkoľvek faktúry za energie, nájom, telefón alebo výpisu z bankového účtu).

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa financovania alebo si chcete prezrieť ponuku aktuálne dostupných mobilheimov, navštívte naše webové stránky, zavolajte nám alebo rovno príďte. Radi sa s vami osobne stretneme a nájdeme pre vás ideálne bývanie!