Krbové kachle do mobilheimu: čo je treba vedieť?

Zima je tu a či už vám váš mobilný dom slúži len ako dočasné útočisko, alebo ho obývate celoročne, určite je vám jasné, že bez občasného zakúrenia to nepôjde. Proti plesniam aj studeným nohám pomôže napríklad kúpa krbových kachlí. Aké náležitosti je nutné pri ich výbere a inštalácii dodržať?

Drvivá väčšina mobilheimov má nejaký druh vykurovania už inštalovaný, najčastejšie ide o plynové kúrenie, ku ktorému sa pripájajú plynové fľaše. Ak však máte svoj mobilheim postavený blízko lesa, môže byť pre vás výhodnejšie kúriť drevom.

Čo zahŕňa inštalácia krbových kachlí

Než si posedíte pred praskajúcimi krbovými kachľami, bude treba zariadiť zopár praktických záležitostí. Prvá vec, ktorú by ste mali vedieť, než sa pustíte do vyberania najvhodnejšieho modelu, sú ďalšie investície – okrem ceny za samotné kachle vás totiž čakajú aj ďalšie výdavky.

Najväčší zásah čaká váš strop, prípadne stena: je potrebné v ňom urobiť prestup, aby ste mohli nainštalovať nerezový dvoj až trojplášťový komín podliehajúci normám. Celá akcia vás vyjde na približne 1 500 EUR a je lepšie ju ponechať na odborníkovi. S prípravou prestupu vám môže pomôcť aj firma, u ktorej mobilheim kupujete.

Ďalším krokom je samotné umiestenie kachlí: ich okolie musí byť nehorľavé, bude tak nutné drevené steny aj podlahu obložiť (napríklad kachličkami, skleneným obkladom apod.). Okolo krbových kachlí musí byť dostatok miesta (konkrétne parametre nájdete v návode k vybranému modelu) a samozrejmosťou je aj zvýšený dôraz na bezpečnosť, najmä na kúpu hasiaceho prístroja.

Ako vyberať krbové kachle do mobilheimu?

Krbové kachle sa vám samozrejme musia páčiť a hodiť sa do interiéru vášho mobilného domu. Okrem vzhľadu však záleží aj na rozmeroch a ďalších parametroch. Keďže v mobilných domoch väčšinou nie je miesto nazvyš, vyberajte radšej z menších modelov. Tie majú spravidla nižší výkon – a to je práve to, čo potrebujete. Zväčša nie je dôvod voliť kachle s príkonom vyšším než 5–6 kWh. Malý priestor by sa vám rýchlo prekuroval a museli by ste často vetrať, čo je nielenže neefektívne, ale aj drahé a neekologické.

Už sa vidíte, ako si čítate knižku v kresle pred krbovými kachľami na samote pri lese, ale zatiaľ ste sa k nákupu vlastného mobilheimu nerozhýbali? Možno teraz je tá pravá chvíľa. Prezrite si našu ponuku mobilných domov online alebo sa zastavte u nás v Olomouci a ujasnite si svoje predstavy, nech ste vlastnému bývaniu zase o kúsok bližšie.