Zima sa blíži. Máte domček riadne zateplený?

Mnoho ľudí má mobilné domčeky zažité skôr ako letná, prechodné bývanie, v ktorom sa v zime bývať nedá. Keď sa totiž trend mobilných domčekov dostal do ČR, väčšina užívateľov ho volila len ako alternatívu k chate. Mobilný dom ale predstavuje plnohodnotné bývanie aj na zimu. Stačí ho len správne zatepliť.

Ak si kupujete nový mobilný domček na celoročné užívanie, môžete už počítať s tým, že je dobre zaizolovaný, vybavený krbom, pecou, alebo tiež niekedy klimatizáciou, ktorá v lete chladí a v zime hreje.

V prípade, že ste si zaobstarali starší domček, musíte doplniť izoláciu, inak vám v zime bude nepríjemne chladno. Na druhú stranu, z dôkladnej izolácie budete profitovať aj v lete, kedy sa vám domček bude menej prehrievať.

Výmena okien i dverí

Najviac tepla spravidla uteká starými oknami a dverami. Skontrolujte, v akom stave sú okná a prípadne si kúpte nové – najlepšie plastové okná s izolačným dvojsklom, ktoré vás zbaví aj nepríjemného rosenia okien.

Zateplenie aj pod podlahou

Okrem dobre tesniacich okien a dverí je treba tiež doplniť izoláciu pod podlahu a zaizolovať steny a strop. Skontrolujte tiež rozvody vody, odpadov a elektroinštaláciu, ktoré musia byť tiež zaizolované, lebo voda by inak mohla v zime zamrznúť. Izolácia a revitalizácia starého domčeka so sebou nesie aj ďalšiu výhodu – môžete si prispôsobiť vzhľad podľa seba! Vyskúšajte napríklad nejaký zaujímavý farebný vonkajší obklad, ktorý nielen zdokonalí izoláciu, ale aj doladí celý vzhľad domčeka.

Čím izolovať?

Pre izoláciu mobilných domčekov sa najčastejšie používajú polystyrénové dosky, minerálne izolácie alebo napríklad aj moderná polyuretánová pena. Či už si vyberiete akýkoľvek z variantov, vždy sa riaďte súčasnou normou STN 73 0540-2, v ktorej sú presne stanovené hrúbky izolácie, s ktorými sa budete v domčeku cítiť komfortne a nestrácať peniaze na tepelných únikoch.

Ako na kúrenie?

Mobilné domy sú najčastejšie vybavené plynovým kúrením, ktoré sa vďaka svojmu umiestneniu nazýva krb. Ďalšou možnosťou je vykurovanie elektrické. Môžete si zaobstarať priamotop, ktorý je síce najrýchlejšie riešenie, ale je drahý na prevádzku. Lepšie je samozrejme investovať do ústredného vykurovania s elektrokotlom.

Populárna je tiež podlahové kúrenie, na ktoré sa používa vykurovacia fólia, ktorú položíte aj pod koberec. Spolu s pecou vytvára príjemnú teplotu aj v mrazoch. Variantom sú tiež solárne kolektory či tepelné čerpadlá.

Oplatí sa klimatizácia?

Tepelný komfort si zaistíte tiež inštaláciou splitovej alebo multisplitovej klimatizácie s vonkajším agregátom, ktorá vám v zime zahreje domček na požadovanú teplotu a v lete ho príjemne ochladí.

Či už si kupujete nový mobilný domček, alebo starší s tým, že ho dodatočne zateplíte, na zimu sa môžete tešiť. Mobilný domček predstavuje príjemnú alternatívu ku klasickému bývaniu, takže sa nemusíte báť, že v ňom v zime budete mrznúť – naopak z vyhriateho domčeka si bude užívať pohľad do zasneženej, spiacej krajiny.