Záhradný domček, ktorý využijete po celý rok. Oplatí sa uvažovať o mobilheime?

Mobilné domy sú zaujímavé nielen z hľadiska designu, ale aj funkčne. Ponúkajú totiž mnohé využitia – môžu slúžiť ako dlhodobé bývanie aj ako sezónna horská chata, tak prečo nie aj ako záhradný domček? Ako môže vyzerať a v čom je výhodný?

Máte záhradu ďalej od svojho bydliska a v lete na nej trávite veľa času? Dokonca toľko, že by ste sa tam najradšej rovno presťahovali, alebo aspoň mali možnosť tam občas pohodlne prespať? Klasická záhradná chatka má niečo do seba, bohužiaľ ide vo väčšine prípadoch iba o dočasné riešenie – lacné drevené chatky nebývajú ani príliš odolné, ani bezpečné. A prespať sa v nich dá len ťažko. Vyšší komfort vám môže ponúknuť mobilný dom.

Bazarový mobilheim záhradný domček bez problému nahradí

Nie ste jediní, ktorí snívajú o zadovážení vlastnej chalupy alebo aspoň malého domčeka na záhrade, ktorý sa vám stane útočiskom v kríze a oddychovým miestom po práci. Skrátka miestom, kam môžete na chvíľu uniknúť od svojich trápení, uvoľniť sa a ponoriť do fyzickej práce na záhrade. V blízkosti prírody a ďaleko od rušnej premávky v meste. Aby ste si tu ale skutočne mohli dopriať také pohodlie, aké by vám vyhovovalo, museli by ste investovať do chatky murovanej. Alebo si kúpiť už hotovú rekreačnú či záhradnú nehnuteľnosť – ani jedna z týchto možností nie je práve najlacnejšia.

Bazarový mobilheim na druhej strane zoženiete za pomerne nízku cenu (aj do 150 000 Kč) a môže byť vo veľmi dobrom stave – obzvlášť domčeky po prvom majiteľovi. A dokonca tam môže byť dostatok priestoru pre celú vašu rodinu. Na rozdiel od chatky, kde zastavená plocha nesmie presiahnuť 25 m², mávajú mobilheimy aj väčší rozmer. Netýkajú sa ich rovnaké pravidlá, pretože sa nejedná o bežnú stavbu, ale o výrobok plniaci funkciu stavby. Nepotrebujete preto stavebné povolenie, len územný súhlas.

Celoročný domček nielen do záhrady

Vďaka mobilheimu získate záhradný domček na celoročné bývanie. Tráviť čas v prírode tak nemusíte iba počas letných mesiacov. Mobilheimy je totiž možné dodatočne zatepliť môžu vám dočasne aj dlhodobo nahradiť trvalé obydlie (za predpokladu, že splnia kritériá bývania a bude ich možné opatriť číslom popisným). Vďaka dodatočnému zatepleniu nebudete musieť zbytočne prekurovať, znížite svoje prevádzkové náklady a poistíte si v interiéri stálu teplotu za každého počasia. Design aj vybavenie je kompletne na vás – mobilheim si upravíte, ako vás napadne. Môžete pozmeniť interiér aj exteriér a dokonca aj rozšíriť podlahovú plochu.

Zďaleka najväčšou výhodou je potom to, že svoj záhradný domček budete mať rýchlo – bez zdĺhavého čakania. Hneď ako získate územný súhlas, stačí mobilheim jednoducho previezť na váš pozemok. Ďalej už záleží na vašom zámere. Chcete viac než len záhradný domček k príležitostnému prespaniu a skladovaniu záhradného náčinia? Potom by váš pozemok mal byť zasieťovaný. To je však jediná nutnosť – mobilný domček môže pokojne stáť v záplavovej oblasti alebo na chránenom území, kde nie je povolené stavať.