Mobilné domčeky v lete: Ako bojovať proti horúčave?

Mobilné domčeky vzrastajú na obľube – či už ako chaty, tak aj ako lacnejšie varianty vlastného bývania. Dajú sa zaobstarať lacno a hlavne veľmi rýchlo. Niektorým ľuďom pred zaobstaraním však bráni najrôznejšie obavy a jednou z nich je, že sa mobilný domček v lete premení v neznesiteľnú saunu.

Mobilné domčeky sú skvelou alternatívou k tradičnému bývaniu. Nemusíte nič stavať, stačí len vybrať si domček o parametroch, ktoré vám vyhovujú, objednať ho, nechať si ho priviesť, nechať posadiť na pozemok, pripojiť k inžinierskym sieťam a začať bývať.

Mnoho ľudí ale pred zaobstaraním mobilného domčeka má pochybnosti, či bude domček obývateľný aj v tuhej zime a horúcom lete. Kvalitná izolácia je u mobilných domčekov úplnou nutnosťou.

Príjemná teplota celý rok

Ak ste si zaobstarali starší mobilný domček, prípadne chcete sezónny domček uspôsobiť celoročnému bývaniu, revitalizácia a zateplenie je nutnosť – inak sa v mrazivom počasí budete klopať zimou a v lete sa cítiť ako v saune.

Najčastejšie sa domčeky zatepľujú polystyrénovými doskami alebo minerálnou izoláciou, možné je tiež použiť modernú polyuretánovú penu. Pri zateplení sa riaďte súčasnou normou tepelno-technických vlastností STN 73 0540-2, v ktorých nájdete odporúčanú hrúbku zateplenia. Výsledkom bude nielen príjemný chládok v lete a teplo v zime, ale aj nižšie poplatky za prikurovanie či klimatizáciu.

Precízna izolácia

Skontrolujte tiež, či okná a dvere dobre tesní. Skvelou voľbou sú plastové okná s izolačným dvojsklom, ktorá sa nerosia. Vhodné je zatepliť tiež priestor pod podlahou a na streche. K perfektnej izolácii potom tiež dopomôže vonkajší obklad, ktorý zároveň nádherne domček ozvláštni a oživí. Skvele vyzerajú napríklad prírodné materiály a ich imitácie – napríklad drevo.

Klimatizácia a vykurovanie

Pokiaľ máte domček už zaizolovaný, nemusíte sa báť, že sa v ňom budete cítiť ako v skleníku. Na extrémnu vlnu horúčav sa ale hodí zaobstarať si klimatizačnú jednotku, ktorú možno rovno spojiť aj s vykurovaním a vybaviť sa tak aj na tuhú zimu. Do menších domčekov, prípadne tých, čo sú už vybavené krbom či pecou stačí obstaranie malého vetráku, prípadne mobilnej klimatizácie.

Vonkajšie sedenie

Spríjemniť si horúce letné dni môžete aj vonkajším posedením, zacloneným treba markízou alebo slnečníkom. Mobilné domčeky sú skrátka trendom, ktorý sa murovaným domčekom bez problému vyrovná.

Tak prečo to neskúsiť?