História mobilných domčekov: Odkiaľ sa vzali?

Mobilné domčeky sú trendom, ktorý sa rozšíril po celom svete. Mobilné domčeky slúžia ako chaty na rekreáciu, ako dočasné bývanie na stavbách, ale aj ako plnohodnotné celoročné bývanie. Odkiaľ sa ale mobilné domčeky vzali? A ako sú na tom s popularitou v Českej republike?

Na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov bolo v Spojených štátoch bežné sa každú chvíľu sťahovať za prácou. Niet preto divu, že Američania premýšľali nad tým, ako spojiť túžbu po bývaní vo vlastnom s častým sťahovaním. Veľké mestá v tej dobe začali na svojich okrajoch vytvárať stále miesta s prípojkami, takže život v karavane začal byť možný prakticky kdekoľvek. Lenže karavan požiadavky komfortu nespĺňal. A tak začali vznikať prvé mobilné domčeky.

Paralelne sa objavili mobilné domčeky tiež v Anglicku a postupne sa šírili do Anglicka a Holandska, kde predstavovali dočasné bývanie najmä pre sezónnych robotníkov a postupne sa začali čím ďalej tým viac využívať na rekreáciu. Tento trend pomaly nasledoval zvyšok Európy, v niektorých krajinách, ako je napríklad Švédsko, sa stal populárny kvôli tomu, že z mobilného domčeka sa nemusí platiť dane.

Ide to aj bez stavebného povolenia

Postupom času začal mobilný domček, známy tiež pod názvami mobilheim, mobilhaus či mobilhome, prenikať aj do Česka. A to najmä ako alternatíva k chatám či chalupám v rekreačných oblastiach a na horách. Stal sa riešením tiež pre vlastníkov nevyužitých pozemkov, na ktoré nebolo možné získať stavebné povolenie, typicky v záplavových oblastiach, oblastiach so zvýšeným stupňom ochrany prírody a podobne.

S rastúcimi cenami nehnuteľností sa postupne mobilné domčeky začali stávať obľúbenými aj pre celoročné bývanie. Teraz, po zrušení 100% hypoték tento variant predstavuje možnosť pre tých, čo na hypotéku nedosiahnu a túžia po vlastnom bývaní. A samozrejme je príjemná aj z toho dôvodu, že sa nemusíte zaväzovať banke na tri dekády dopredu.

Bazárové mobilné domčeky

Mobilný dom si môžete zaobstarať nový aj bazárový, ktorý zoženiete cca za 150 tisíc českých korún (3 + KK). Bežne sa domček skladá z kuchyne, obývacej izby, jednej alebo viacerých spální a kúpeľne, ktorá je vybavená sprchovým kútom alebo vaňou, umývadlom a nechýba samozrejme splachovací záchod. Súčasťou výbavy je najčastejšie plynové kúrenie a niekedy tiež elektrické radiátory.

Bazárové domčeky je vždy dobré znovu zaizolovať, aby vám v nich nebolo v zime chladno a v lete horúco. A to nielen podlahy a steny, ale aj strop, rozvody vody, odpadov a elektroinštalácie a samozrejme okná a dvere. Dôkladné zaizolovanie vám nielen zaistí komfort, ale aj úsporu na energiách. Pre čo najnižšie životné náklady si tiež na strechu môžete umiestniť solárne panely a využiť energiu zo slnečného žiarenia.

A potom už len skrášľovať

U mobilného domčeku si môžete vytvoriť príjemnú terasu na letné večery, zaobstarať si nejaký zaujímavý obklad, ktorý váš domček ozvláštni a užívať si ničím nerušenú pohodu.