Dom, ktorý vám zaistí maximálnu úsporu? Energeticky sebestačný mobilheim

Pasívne domy sa v súčasnosti stali novým štandardom. Chceme, aby naša domácnosť kládla čo najmenšie nároky na údržbu aj spotrebu. Ako ale znížiť energetickú náročnosť mobilheimu?

Trend mobilných domov je stále obľúbenejší, pretože ponúka možnosť lacného a v podstate okamžitého bývania bez zložitého papierovania a behania po úradoch. Stačí mať k dispozícii zasieťovaný pozemok, získať súhlas s umiestnením na pozemku od stavebného úradu, a komfortné bývanie je na svete.

Luxusné bývanie za rozumnú cenu

Dom sa na príslušné miesto hladko prevezie a niektorí špecializovaní predajcovia vám ho dokonca priamo zateplia, takže bude obývateľný po celý rok, a vy nebudete musieť zháňať realizačnú firmu či si zateplenie dodatočne zaisťovať sami. Mobilheim si navyše môžete zadovážiť aj na splátky.

O všetkých týchto výhodách aj možných úpravách mobilheimu, ktoré mu prepožičajú podobu klasického domu, si môžete prečítať v našich predchádzajúcich článkoch. Je možné mu pridvihnúť strechu, vymeniť okná, zvoliť nový nábytok, a dokonca sa dá rozšíriť obytná plocha spojením dvoch mobilheimov v jeden.

Možností, ako si podobný domček zútulniť, je obrovské množstvo. A problém nepredstavuje ani samotné bývanie – ak preferujete vysoko úsporný životný štýl a nechcete investovať do stavby pasívneho domu, môžete vyskúšať sebestačný mobilheim.

Nízkoenergetický mobilheim – okamžité bývanie s nízkymi nákladmi

Sebestačné domy či obytné bunky, ktoré môžete prevážať z miesta na miesto (aj keď primárne k tomu určené nie sú) na trhu zoženiete za výrazne nižšiu cenu, než keby ste investovali do pozemku a novostavby. Navyše, keď sa teraz môžu stavať iba domy v pasívnom štandarde. Ešte výraznejšie však ušetríte, keď si zakúpite bazarový mobilný dom po prvom majiteľovi a pustíte sa do dodatočných úprav.

Aby bol mobilheim skutočne nízkoenergetický či dokonca pasívny, je potrebné dbať na presné parametre či už v prípade izolácie, ale aj pri výbere okien, dverí a ventilácie. Hlavným kritériom je samozrejme úspora tepla. Dom musí byť vybavený silnejšou vrstvou zateplenia, oknami s perfektným tesnením a systémom riadeného vetrania s rekuperáciou.

Úspora sa však môže týkať aj vašej spotreby vody (pomôže vám v tom nádrž na dažďovú vodu) alebo si môžete obstarať solárne panely, ktoré vám budú vyrábať elektrinu. V každom prípade vás snaha o energetickú sebestačnosť vyjde oveľa lepšie.