Chata či celoročné bývanie? Ako veľký mobilný domček zvoliť?

Mobilné domčeky urazili za dobu svojej existencie dlhú cestu. Od prívesov a bývania pre chudobných sa dostali až k elegantnému bývaniu, ktoré si každý môže prispôsobiť podľa svojich predstáv. Na výber dnes máme z mnohých typov a rôznych veľkostí mobilných domčekov.

Rekreačné objekty

Najobľúbenejším variantom je obstaranie mobilného domčeka ako rekreačnej chaty. Pre veľa ľudí, ktorí majú pozemok na vidieku a nechce sa im investovať čas a peniaze do stavby chaty či chalupy táto možnosť predstavuje ideálny variant.

Okrem územného súhlasu a možnosti pripojenia k inžinierskym sieťam totiž mobilný domček nezaťažuje majiteľa papierovaním ani platením daní. Tiež je lacnejší a je obývateľný veľmi rýchlo, privezie sa, umiestni sa, pripojí sa a je pripravený v priebehu niekoľkých dní.

Do záplavových oblastí

Mobilný domček je tiež ideálnou voľbou do oblastí, ktoré nie sú určené na zástavbu, prípadne sú v povodňovej oblasti, kde by vám stavba nebola povolená. Ďalej treba tiež ako záhradné chaty, klubovne, alebo núdzové ubytovanie po nejakej katastrofe.

Ak sa chcete sa do mobilného domčeka presťahovať natrvalo, nie je v tom žiadny problém. Domčeky je možné dodatočne zatepliť, napríklad vatou a polystyrénom, prípadne umiestnením novej strešnej krytiny a výmenou okien.

Veľkosť domčekov

Najbežnejší rozmer týchto domčekov je 3 x 9 m, tzn. 27 m2, čo predstavuje pohodlný komfort ideálne pre dve osoby, alebo aj pre viac v rámci sezónneho využívania. Celková vonkajšia výška sa pohybuje medzi 2,4 až 3,7 m a vnútorná výška najmenej 2 m, aby sa v domčeku pohodlne narovnal aj vyšší človek. Pod domčekom býva voľný priestor o veľkosti cca 60 cm, kde sa dajú uskladniť veci, alebo sa dá zakryť. Najväčšie jednomodulové mobilné domčeky majú dĺžku až 7 m a šírku 4 m a dispozícii spravidla 4+1.

Viacmodulové domčeky

Domčeky však môžu byť tiež omnoho väčšie. Vďaka tomu, že sú konštruované ako modulová stavba, je možno ich veľmi často urobiť väčšie pripojením nejakého ďalšieho modulu. Je preto možné zaobstarať si akokoľvek veľký dom, trebárs aj dvojposchodový.

Akú veľkosť zvoliť?

Zvoľte si takú veľkosť, v ktorej budete spokojní, a zároveň to pre vás bude finančne únosné. Viacmodulové domčeky sú totiž spravidla drahšie a pre mnohých záujemcov sa už nezmestia do limitov lacného bývania, preto je nutné okrem parametrov zvážiť aj finančný rozpočet. Najlepším variantom je ísť sa na domčeky najskôr pozrieť a prejsť si viac rôznych typov. Podľa toho zistíte, koľko priestoru vám vyhovuje.