Ako vyzerá typický interiér mobilheimu?

Ak si predstavujete iba lepšie zariadenú maringotku, zastavte sa – nielen exteriér, ale aj interiér je možné pomerne jednoducho prispôsobiť vašim predstavám. U niektorých domčekov už sám o sebe pripomína klasický interiér murovaného domu – rozdiel je ale v cene. Čo všetko od interiéru mobilného domčeka môžete čakať?

Pri akýchkoľvek úpravách je nutné vedieť, aký účel má domček mať. V prípade sezónnej chaty sa nemusíte zaoberať dodatočným zateplením, zatiaľ čo dom k celoročnému bývaniu sa bez neho nezaobíde. To isté platí aj v prípade interiéru – pri rekreačnej chate budete mať trochu iné nároky než pri dome, ktorý vám má slúžiť trvalo. Výhodou je, že vybavenie interiéru nemusíte riešiť okamžite – býva plne zariadený, takže všetko potrebné budete mať k dispozícii už pri kúpe.

Čo nájdete v štandardnej výbave?

Rozvrhnutie interiéru závisí na veľkosti mobilného domčeka. Jeho dominantou je zvyčajne obývacia izba prepojená s kuchyňou. Nájdete tu kuchynský a jedálenský kút, plynový šporák, prietokový ohrievač vody a plynový krb. V domoch 2+kk je len jedna spálňa s manželským lôžkom, v domoch väčších sú okrem manželskej spálne ešte ďalšie izby s oddelenými lôžkami pre deti či hostí. V kúpeľni, ktorá je dokopy s WC, býva umývadlo a buď sprchový kút s vaničkou, alebo vaňa – všetko je súčasťou štandardnej výbavy.

  

Nechýbajú ani skrine a úložné priestory. Samozrejmosťou sú tiež ohrievacie telesá a elektrické zásuvky s ističmi. Nakoľko budú jednotlivé časti domu luxusné, už závisí na obstarávacej cene. V niektorých nájdete elegantný nábytok v britskom štýle, iné ponúkajú iba strohé základné vybavenie.

Obávate sa počiatočnej investície? Zaobstarajte si bazarový domček po prvom majiteľovi – tieto domčeky sú v skvelom stave, od nových sa takmer nelíšia a kúpna cena je pritom oveľa nižšia. Vďaka tomu vám ostane viac financií na možné zmeny.


Ďalšie doplnky

Ak ste náročný a nevadí vám vyššia obstarávacia cena, môžete si priplatiť za dvojité sklá, vaňu, prídavnú terasu, pračku, sušičku a umývačku riadu, prípojku na televíziu, kuchynský digestor, keramické obklady do kúpeľne či vonkajšie žalúzie – to všetko sa do mobilheimov bežne dáva. K tomu môžete zvlášť dokúpiť aj doplnkový nábytok, ktorý zodpovedá rozmerom mobilného domu.

Úpravy interiéru

Možností máte nespočetne mnoho. Ak chcete priestory maximálne využiť, rátajte napríklad s pridvihnutím strechy a vytvorte si úložné priestory či spacie poschodie pod stropom – nad kuchynskou linkou alebo obývacou izbou. Stačí k celému projektu pristupovať s rozmyslom a zbaviť sa vecí, ktoré by zbytočne zaberali miesto.

Aby ste interiér opticky zväčšili, voľte predovšetkým svetlé farby a minimalistický nábytok – ten mu dodá vzdušnosť. Ak si na úpravy netrúfate sami, obráťte sa na šikovného architekta – navrhne vám pokojne aj netradičné riešenie.