Ako vybrať pozemok pre mobilný dom

Zadováženie mobilheimu je skvelým variantom cenovo úsporného vlastného bývania. Výberom konkrétneho modelu však celý proces zďaleka nekončí. Či už chcete mobilný dom pre rekreačné účely, alebo pre celoročné užívanie, bude potreba ho niekam umiestniť. Nemáte zatiaľ vybraný pozemok? Poradíme vám, na čo sa zamerať.

Rovnako ako narastá cena domov a bytov, rastie aj cena pozemkov všetkého druhu. Vzhľadom na nízku ponuku a vysoký dopyt sa v budúcnosti nedá očakávať veľký pokles cien nehnuteľností. Ak teda túžite po svojom vlastnom kuse pozemku, začnite sa po ňom poohliadať čo najskôr.

Ideálny pozemok: dostatočne priestranný a zasieťovaný

Samotný výber pozemku pre mobilheim sa bude líšiť podľa toho, či bude slúžiť ako rekreačný objekt v blízkosti prírody, alebo chcete svoje bývanie umiestniť do mestskej zástavby, prípadne ho aj skolaudovať. Obecne platí, že sa cena pozemku odvíja od lokality, veľkosti a dostupnosti služieb. Samozrejmosťou by mala byť možnosť pripojenia na siete.

Aký by mal byť pozemok pre mobilheim? Ideálne rovný, dostupný (inštalácia mobilného domu vyžaduje použitie transportného alebo ťažného vozidla), s dostatočným pozemkom. Je na vás, či chcete veľkú záhradu, alebo vám stačí malý priestor na vonkajšie posedenie. Myslite však na to, že pokiaľ bude váš mobilný dom stáť bližšie než dva metre od hranice susedného pozemku, budete pred jeho umiestnením potrebovať súhlas majiteľa vedľajšej parcely.

Možností, ako nájsť ten najlepší pozemok, je niekoľko. Najčastejším riešením je využitie služieb realitnej kancelárie. Kvalitný maklér vám ušetrí prácu s nájdením pozemku podľa vašich predstáv. Lacnejším, zato však náročnejším spôsobom, je sledovanie priamych ponúk na inzertných serveroch či sociálnych sieťach. Ušetríte síce províziu, ktorú by ste museli platiť RK, ale sledovanie ponúk a nutnosť okamžitej reakcie zaberie príliš veľa času.

Čo musí pozemok splňovať?

Zákonom je mobilheim považovaný za výrobok plniaci funkciu stavby. Ako taký musí mať pred umiestnením na pozemok patričné povolenie zo stavebného úradu, najčastejšie územný súhlas. Vybraný pozemok musí byť zahrnutý v územnom pláne, prípadne je potrebné ho ohlásiť.

Pred samotným zakúpením pozemku a mobilného domu je vhodné spojiť sa s miestnym stavebným úradom a zistiť si jeho presné podmienky pre bezproblémové umiestnenie vášho budúceho obydlia. Aj keď pre všetkých platia rovnaké zákony, prax ukazuje, že každý stavebný úrad si ich vykladá inak, a požiadavky na postup či potrebnú dokumentáciu sa tak v rôznych lokalitách môžu značne líšiť. Včasným prieskumom predídete zbytočným komplikáciám.

Máte vybraný pozemok a hľadáte mobilheim? Kontaktujte nás, nájdeme vám mobilný dom podľa vašich potrieb a zaistíme dopravu, inštaláciu aj napojenie na siete. Bývať môžete do 24 hodín od dovezenia.