Ako pretvoriť váš mobilheim, aby pripomínal klasický dom?

Kvôli spôsobu, akým sú mobilheimy skonštruované, je väčšinou už na pohľad zrejmé, že nevlastníte klasickú stavbu, ale takzvaný domček na kolieskach. Poradíme vám, ako ho upraviť tak, aby pripomínal murovaný domov.

Dnešný trh ponúka rôzne druhy mobilheimov – od tých najjednoduchších až po tie prepracovanejšie a designovo zaujímavejšie. Môžu pripomínať minimalistickú modernú stavbu aj luxusný poschodový dom s pôdorysom do tvaru L či U. Ak sa vám ale do drahšej alternatívy nechce investovať a radšej by ste si domček prispôsobili vlastným predstavám, môžete staviť na mobilheim po prvom majiteľovi a vykonať dodatočné úpravy. Na čo, okrem zateplenia, sa zamerať?

Zmeňte sklon strechy

Zdvihnutie strechy pozmení charakter celého domu – vyššia šikmá strecha mu dodá nádych bežnej stavby. Toto riešenie je zaujímavé nielen vizuálne, ale navyše je aj praktické (pod strechou s vyšším sklonom si môžete vybudovať pôdnu miestnosť alebo celé poschodie).

Nainštalujte nové okná a dvere

Štandardné interiérové dvere u lacnejších mobilheimov sú zvyčajne hliníkové, zatiaľ čo v prípade drahších modelov bývajú vyrobené z ocele. Keď ich vylepšíte, zmeníte celú estetiku vášho interiéru. Modernizácia vonkajších dverí vám zase pomôže zvýšiť bezpečnosť domu.

Ani štandardné okna mobilheimov nie sú tak kvalitné ako tie klasické. Často bývajú príliš malé. Zadovážte si väčšie a kvalitnejšie okná – ideálne úsporné a s protihlukovým zasklením.

Pridajte verandu

Vytvorenie verandy patrí k vynikajúcim spôsobom, ako efektívne potlačiť typický vzhľad mobilného domu. Verandy sú totiž obvykle spojované s trvalejším bývaním. Pôsobia útulne a domácky, a keď ich riadne zastrešíte, umožnia vám posedenie vonku takmer za každého počasia.

Kľúč spočíva v detailoch

Klasické mobilheimy sa väčšinou podobajú jeden druhému – pochádzajú totiž zo sériovej výroby. Väčšina z nich nebýva obložená tehlovými obkladmi ani natretá neutrálnou farbou.

Skutočný kľúč k tomu, aby váš mobilheim vyzeral ako murovaný dom teda tkvie v odlišných doplnkoch. Vylepšite jeho štruktúru tak, aby sa z neho stal zaujímavý originál. Pridajte nový obklad okolo okien a dverí, nainštalujte markízu alebo designové okenice. Pohrajte sa s kontrastnými prvkami a opotrebovaný vinyl nahraďte niečím príjemnejším na pohľad.

Nová kuchynská linka a nábytok

U lacnejších mobilheimov nájdete presne takú kuchynskú linku, aká sa dá u podobných domčekov očakávať. Obstarajte si novú, ktorá bude lepšie zodpovedať vášmu obľúbenému štýlu. To isté sa týka výmeny umývadiel a sprchy – ak tie pôvodné nepôsobia práve esteticky, vymeňte ich. Zvoľte iné materiály aj svetlá – oboje dokáže vyčariť hotové divy.

Ďalej vymaľujte steny v celom dome a okná zjemnite záclonami a závesmi. Taktiež sa zamerajte na podlahy – zjednoťte ich a odstráňte všetko, čo by pôvod domčeka mohlo hravo odhaliť.
Samozrejme záleží na tom, do ako rozsiahlych úprav sa púšťate. Spojujete dva mobilheimy do jedného celku? Dajte si záležať na precíznom spracovaní spoja.

Skrášlite aj okolie domu

K zásadným úpravám, vďaka ktorým bude dom pôsobiť celkom inak, patrí doladenie predzáhradky. Zasaďte do nej kríky alebo kvetiny. Postavte pred domček lavičku. Pohrajte sa s utešenou farebnosťou. Vytvoríte tak príjemné prostredie, kde sa vám bude po práci skvelo relaxovať.