Aké je bývanie v mobilnom domčeku? Prečítajte si príbeh Juraja

Juraj D. sa pre bývanie v mobilnom dome rozhodol z finančného hľadiska. Prečo sa trápiť s hypotékami, keď môže bývať vo vlastnom za 10 tisíc eur a ešte pohodlne? Juraj si na bývanie rýchlo zvykol, v mobilheimu žije už niekoľko rokov a na zmenu nepomýšľa, naopak, bývanie všetkým odporúča. Prečítajte si, prečo.

V poslednej dobe počúvame zo všetkých strán, že na hypotéku a vlastné bývanie v najbližšej dobe dosiahne málokto a preto sa často pozeráme po alternatívnom bývaní. A tomu práve mobilný domček vyhovuje.

Pre Juraja D. bolo bývanie v mobilnom dome variantom, ako sa nedostať do dlhov, a pritom si užiť plnohodnotné vlastné bývanie. Prvým krokom bolo vyhľadanie vhodného pozemku, ktorý nebolo potrebné kupovať – dá sa za výhodné ceny prenajať. Pán Juraj si od jednej obce u mesta Olomouc prenajal záhradu s cenou 0,4 eur za m2 ročne. Prenájmy záhrad sú od obcí najlacnejšie, ale dajú sa zaobstarať za rozumné ceny aj od súkromníkov.

Malý, ale útulný

Pretože Juraj žije sám len so psom, vystačil mu domček o veľkosti 3x7 metra, ktorý si kúpil za 6 tisíc eur. Aby mohol domček používať celoročne, dodatočne ho zateplil a spolu s ďalším vybavením ho práce vyšli na 4 tisíce eur. Celkovo ho tak domček stál 10 tisíc eur s tým, že všetky poplatky sa zmestia do 80 eur mesačne. A to je za tak pekné bývanie neuveriteľná suma.

Juraj pochádza z vidieka a vždy bol chalupársky typ, takže sa na bývanie tešil a nič ho nezaskočilo. V zime mal vďaka precíznemu zatepleniu v dome príjemné teplo a v lete ho izolácia pred horúčavou chránila.

Jednoduchá údržba

Údržba je podľa pána Juraja jednoduchá, na jar domček opláchne vodou a je postarané. Za celú dobu v dome urobil len pár úprav, ako je inštalácia vyhrievacích káblov s regulátorom, ktoré v prípade, že teplota klesne pod 3 °,C, zahrejú potrubie a zabránia tak jeho popraskaniu. Pretože je domček vytvorený ako stavebnica, žiadna malá ani väčšia úprava nie je problém. Juraj napríklad vždy na začiatku leta vyberie kachle a umiestni si miesto toho klimatizáciu, aby mal doma čo najvyšší komfort.

Ako je to s trvalým bydliskom?

Ak sa chystáte bývať v dome trvalo, pamätajte, že nie je možné mať v mobilnom dome trvalé bydlisko. V prípade, že nemáte adresu, kde môžete byť zapísaní (najčastejšie u rodičov, starých rodičov), trvalé bydlisko môžete mať na úrade, však existujú tiež firmy, u ktorých si za poplatok môžete zaplatiť trvalé bydlisko aj poštovú schránku. Juraj problém s trvalým bydliskom riešiť nemusel, ale listy si necháva posielať na miestnu poštu, prípadne k susedom.

Na bývanie aj podnikanie

Juraj je v mobilnom dome spokojný natoľko, že má dokonca dva, jeden letný byt a jeden bližšie u práce. Tento typ bývania všetkým odporúča, hlavne mladým ľuďom, pre ktorých je otázka bývania teraz veľmi kritická. Mobilheimy sa ale hodia aj na podnikanie, ľudia si z nich tvoria bistrá, kancelárie, kaderníctvo alebo tiež chalupy.