Mobilný dom na lúke – je to možné?

Láka vás predstava postaviť si mobilný dom v prírode, lese, na lúke, pri rieke, skrátka kdekoľvek, kde uniknete ruchu mesta? Nízke výdavky, príroda všade navôkol... aj keď je táto predstava idylická, realita nie je tak jednoduchá. Ako teda postupovať, ak si chcete postaviť mobilheim v prírode? A je to vôbec možné? Poradíme vám.

Na bývanie či rekreáciu, na kolesách či bez

Či už má váš mobilný dom kolesá, alebo nie, či už ho chcete užívať na rekreačné účely, alebo k trvalému bývaniu, podmienky sú vždy rovnaké. Mobilheim je totiž posudzovaný rovnako ako stavba a ako taký musí splňovať rovnaké kritériá ako klasický dom:

  • svetlá výška obytnej miestnosti musí byť aspoň 2,5 metra
  • šírka chodby musí mať najmenej 90 cm
  • energetická náročnosť stavby musí spadať do kategórie A až C
  • obytné miestnosti musia mať minimálne plochy dané normou
  • toaleta nesmie priamo nadväzovať na pobytové a obytné miestnosti, ak je v mobilnom dome len jedna

Čo vás však bude zaujímať najviac, je fakt, že mobilný dom môže byť rovnako ako každá iná stavba umiestnený na pozemku len v prípade, že je to v súlade s územne plánovacou dokumentáciou a že zodpovedá architektonickým hodnotám v danom území. Aby ste si mohli postaviť mobilný dom, potrebujete v každom prípade územný súhlas od stavebného úradu. A ten získate len vtedy, keď je váš pozemok zahrnutý do územného plánu.

V nezastavanom území nie je možné stavať

Ak vlastníte lúku alebo les, neznamená to, že si na svojom pozemku môžete stavať, čo chcete. Vždy záleží na tom, ako je pozemok vedený v územnom pláne. Ten je k nahliadnutí na príslušnom obecnom, krajskom alebo stavebnom úrade. Pokiaľ nie je váš pozemok určený k zástavbe, vašou jedinou možnosťou je návrh na zmenu územného či regulačného plánu, čo je náročný proces s veľmi neistým výsledkom. Lúky a lesy v prírode sa na stavebné pozemky menia len zriedkakedy.

Existuje iná cesta, ako sa dočkať svojho vysneného mobilného domu v prírode? Áno, môžete ním nahradiť stávajúcu stavbu, napríklad chatu alebo starý dom, aj tu je však potrebné získať povolenie príslušných úradov. Nezabudnite na to, že musí byť k dispozícii pripojenie na elektrinu, vodovod aj kanalizáciu.

Najlepším riešením je preto:

  • nájsť si pozemok na odľahlom kraji obce, ktorý je určený ku stavbe, prípadne sa na ňom už nejaká stavba nachádza,
  • prispôsobiť mobilný dom požiadavkám stavebného úradu,
  • získať potrebné povolenie
  • a umiestniť ho na pozemok, ktorý je k tomu územným plánom určený.

Máte vhodný pozemok, ale chýba vám mobilheim? Navštívte nás alebo zavolajte, spoločne si prejdeme našu ponuku a vyberieme pre vás mobilný dom podľa vašich predstáv.